Ágyi poloska

2013.08.08 02:48


Jól kivehető a poloska méretaránya a felvételen, remélhetőleg ezzel segíteni tudjuk felismerését és poloskairtás előtti beazonosítását.

Poloskairtás Budapesten rövid határidővel megrendelhető. Tel: 36 30 9610 108

https://www.youtube.com/watch?v=5f1kPANaaPs

https://velvet.hu/sztori/2011/08/29/vorhenyesre_csiptek_a_poloskak_ket_not_egy_londoni_hotelben/

  https://www.kiskegyed.hu/aktualis/kozugy/agyi-poloska-magyarorszag-szaporodik-119516

Vigyázat! Újra elszaporodott Magyarországon a gusztustalan ágyi poloska

  • 2013.01.09.
  • -Haiman Éva
  • Egyesek szerint a turistaforgalom, mások szerint inkább az elszegényedés lehet az oka annak, hogy az utóbbi évtizedben újra egyre több helyen lehet találkozni a 60-as években egyszer már felszámoltnak vélt ágyi poloskával.

Legalább 3 ezer 500 éve élősködik az emberen. Európa-szerte, így Magyarországon a 20. század első felében jól ismert és gyakori kártevő volt. A fejlett országokban viszont a második világháborút követően – első-sorban a DDT alkalmazásának és a társadalmi- gazdasági fejlődésnek köszönhetően – jelentős mértékben visszaszorult az ágyi poloska. Mára legalább két generáció nőtt fel úgy, hogy szinte nem is hallott erről az élősködőről. Lehet, hogy itt az ideje, hogy megismerkedjenek vele, hiszen egyre több helyről jelezték: ismét elszaporodtak.
Zöldi Viktor biológus, az Országos Epidemiológiai Központ főtanácsosa azt mondja: az 1990-es években, Angliában jelent meg az első közlemény, amely az ágyi poloska fokozódó terjedésére utal. Azóta több más európai országból, valamint Ausztráliából, Kanadából és az USA-ból is jelezték, hogy ismét felbukkantak a vérszívó rovarok. Az USA-ban és Nyugat-Európában döntően a szállodák fertőzöttek, amit a globálissá vált nemzetközi kereskedelemnek és utazásnak tulajdonítanak.


Magyarországon az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szaklaboratóriuma már 1997-től tapasztalta, hogy egyre nagyobb arányban küldenek be hozzájuk meghatározás céljából ágyi poloskát. Itthon az esetek felében lakásokban, 20-25 százalékában hotelekben és kollégiumokban okoz problémát az ágyi poloska. Legalábbis ez derül ki abból a kérdőíves felmérésből, amit 2011-ben több mint száz kártevőirtó töltött ki. Bereczki Vilmos, az Irtó Profi Kft. egészségügyi gázmestere szerint hazánkban az elszegényedés is oka lehet a fertőzés terjedésének. A használt bútorokkal, könyvekkel, tárgyakkal könnyen behurcolható az ágyi poloska a legtisztább otthonba is.
Napközben elsősorban – nevét is innen kapta – az ágyakban, ágyrácsokban, ágykeretekben, az ágyneműk között és az ágy körüli tárgyakban (tükrökben, képkeretekben, kisebb bútorokban, táskákban, lámpatestekben, kapcsolókban, konnektorokban) húzódik meg. Esetenként egyik lakásból a másikba a falak áttörési helyein, a vezetékek mentén vagy az álmennyezet fedezékében át is mászhatnak egyik lakásból a másikba, de nem ez a fő terjedési módjuk. Ahogyan az is előfordult már, mégsem gyakori, hogy valaki a 9. emeleti lakásából kirázott ágyneművel fertőzte meg az összes alatta lakó otthonát egy meleg nyáron, amikor mindenütt nyitva voltak az ablakok.
Kiirtani az ágyi poloskát nagyon nehéz, házi módszerekkel, boltban kapható irtó-szerekkel szinte lehetetlen. Hatékonyan csak szakember által elvégzett kezelésekkel (például permetezéssel és ezt kiegészítő egyéb módszerekkel), rovarirtással pusztítható ki, ez azonban 8-15 ezer forintba is kerülhet, és nem biztos, hogy egy alkalommal el is tüntethető a vérszívó – teszi hozzá a gázmester.

Denevérről emberre szokott át

Hogy nem csak a modern kor emberének életét keserítette meg ez a 4-8 mm hosszú, rozsdabarna színű, szárnyatlan rovar, arra az egyiptomi sírokból előkerült leletek szolgálnak tanúbizonyságul. Igaz, eredetileg e rovarok eredetileg denevérekre „utaztak”, de a faji határokat átlépve hamarosan az ugyanazokban a barlangokban meghúzódó emberek véréhez is hozzászoktatták magukat. Igaz, a mai napig előfordulnak madarak, szárnyasok közelében is.
Az ágyi poloskák alapvetően tehát kizárólag vérrel táplálkozó rovarok, és bár nem terjesztenek járványokat, közegészségügyi szempontból ártalmasnak minősülnek. Nyálmirigyük véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okoz. A fájdalmatlan szúrás az alvó embert legtöbbször a takaróval nem fedett testrészeken éri. A csípést normál esetben kisebb-nagyobb piros folt jelzi, viszkető, égő érzést vált ki.

Ágyi poloska

 

Az ágyi poloska nevéből adódóan elsősorban az ágyban és környezetében található. Mivel a poloska belepetézik a textíliákba, ezért az ágyneműtartó és az ágy körüli textíliák kezelése kiemelten fontos szempont, mivel csak 90 fokon történő  mosás mellett pusztulna ki az ágyi poloska és annak petéi. Nagyon fontos, hogy ne kerüljön ki semmi az ágyi poloskával fertőzött lakásból , mert akkor el kezdjük hurcolni a rovarokat máshová.

Táplálkozás:mind a lárvák, mind a kifejlett ágyi poloska éjszaka,

különösen hajnalban aktív, vérszívás: 3-20 perc

Szobahőmérsékleten 3-7 naponta szív vért, magasabb hőmérsékleten, ill. nagyobb ‘célszervezet-kínálatnál’ gyakrabban.

Búvóhelyek: Ágyszerkezet, matracok, szegélylécek, képkeretek, falburkolatok mögött, konnektorok, villanykapcsolók, bútorok rései, textíliák, függönyök, fellazult tapéta alatt, ajtófélfák, tükrök, álmennyezet mögött, vezetékvájatok, kartondobozok, falra erősített fejtámla mögött.

Kerülik a hideg és jól szellőző helyeket

Az ágyi poloska irtás szinte kizárólag szakember által kivitelezhető hatékonyan.,

Alapos feltárás: Kiindulás: a hálószoba - a fertőzés epicentruma

DE: éjszaka az ágyi poloska a búvóhelyétől nagyobb utat is megtehet a potenciális áldozatáig tágabb kezelési kör

A kezelés menete:

Kiűző aeroszolok : kihajtják az ágyi poloskát a résekből, repedésekből is.

Utána: kezelés nem párolgó, hatás tartós, alacsony nyomáson (max. 1,0 bar) kijuttatott permetezőszerrel

Sávos és helyi 10 bar alatti nyomáson, HATÁSTARTÓS permetezőszereket használunk.

Az általunk felhasznált poloskairtószer nem büdös, és nem is hagy foltot.

E folyamat során kínosan ügyelünk minden lehetséges búvóhely kezelésére, a plafontól

a padlóig.

FONTOS:

A mindenre kiterjedő, alapos feltárás időigényes, de a sikeres irtás elengedhetetlen feltétele.

A megbízóval történő előzetes konzultáció szükséges, mert a fertőzés forrásának kiderítésében, és ezzel a kezelés eredményességében segíthet.

Nem sajnáljuk az időt és energiát a szerkezeti elemek szétszedésére, a a falra felerősített táblák, konnektorok stb. kezelésére , mert az ott túlélő egyedek visszafertőződést okozhatnak.

Nem ajánljuk, hogy önök kezelés előtt szedjék szét a bútorokat, mert így is átkerülhet egyik szobából a másikba. A poloskairtás átlagosan egy-másfél órát vesz igénybe.

Ha végleg meg akarunk szabadulni az ágyi poloska csípéseitől, be kell tartanunk pár dolgot.

A poloskairtó szernek hatástartóssága 4-6 hét, ezért lényeges, hogy a felületen a hatóanyag minél hosszabb ideig maradjon, ne legyen lemosva, felmosva legalább 6-7 napig.

Ez azért fontos, mert a mélyen megbújt és lepermetezetlen éhes egyedek és a később kikelő peték is átsétáljanak a kint maradt irtószeren.

Ne feledjük: a kifejlett rovarok és az idősebb lárvaállapotú egyedek akár néhány hónapos éhezést

is kibírnak!!!

Két irtás után tudunk garanciát vállalni a munkánkra.

Azonban minden esetben törekszünk rá, hogy első alkalommal már véglegesnek mondható sikert érjünk el. Sajnos az elmúlt néhány évben a leghatásosabb rovarirtó szereink közül néhányat kivontak a piacról, az ágyi poloskák pedig a megmaradt rovarirtószerek  közül néhányra rezisztensekké váltak.

 


Ágyi poloska  tévhitek és cáfolatok
 Az ágyi poloska életéről, terjedéséről, felismeréséről az emberek nagyon keveset tudnak.
A köztudatban élnek ugyan  poloskás mendemondák, városi legendák, tuti módszerek, ezúton szeretnénk ezeket megválaszolni, megerősíteni, de leginkább cáfolni.

1. Ágyi poloska láthatatlan!
Természetesen nem igaz. Rejtőzködő életmódot él, ezért ismerni kell a tipikus búvóhelyeit. Az viszont igaz hogy egy zsúfolt hálószobában rendkívül nehéz felderíteni. Árulkodó jelek lehetnek a poloska ürülékének pöttyei, üres lárvabőrök, peték, illetve a rejtekhelyükön megbúvó ágyi poloskákat sem lehetetlen megtalálni. A kifejlett poloska 3-5mm nagyságú, formája az alma magjához hasonlít, rozsdabarna színű.
2. Kidobom az ágyat, akkor megszabadulok az ágyi poloskától!
Sajnos nem igaz. Az ágyi poloska az alvóhelyen kívül gyakorlatilag bárhol megbújhat a hálószobában. Az ágy környékén tárolt ruhanemű, könyv, bútor mind rejtekéül szolgál.
Ezen kívül a szegőlécek, szakadt tapéta, konnektor, éjjeliszekrény a tipikus búvóhelyei.
3. Tisztaság van nálam, nem lehet ágypoloska a lakásomban!
Nem igaz. Az ágyi poloskának vérre, ehhez pedig alvó emberre van szüksége, továbbá rejtekhelyre ahol nem fedezik fel. Ezek pedig egy új és tiszta lakásban is megvannak, csak egy szerencsétlen véletlen kell a poloska behurcolásához. Az ágyi poloska ötcsillagos szállodákban is előfordul, ott pedig kétség sem férhet a tisztasághoz és napi takarításhoz.
4. Télen nincs is ágyi poloska!
Tévedés. Az igaz hogy a nyári melegben kedvezőbbek az életfeltételei, ilyenkor egyes lakásokban nem ritka a 30C hőmérséklet, ez pedig a poloska aktivitását növeli, jobban szaporodik és gyakrabban szív vért. Azonban télen is szobahőmérséklet van a hálószobákban, az ágyi poloska kitűnően érzi magát az embernek is kellemes hőfokon.
5. Szomszédnak van ágyi poloskája, ő nem jöhet be a lakásomba. Védve vagyok?
Sajnos nem. A szomszédból történő poloska átvándorlás gyakori jelenség. Társasházi lakásokban, panelekben ennek komoly veszélye van. Ez az átvándorlás persze nem a bejárati ajtón keresztül történik, sokkal inkább panel illesztések, csőáttörések, kábelcsatornák és vezetékek mentén.
6. A macska vagy kutya behozhatta a lakásba?
Ez kizárt. Az ágyi poloska szorosan az ember vérszívója, továbbá kizárólag a táplálkozás ideje alatt tartózkodik a gazda testén (ellentétben a bolhával).
7. Nem lehet poloska, a férjemet nem csípi éjjel semmi.
Logikus lenne, de gyakori hogy mégis poloska a bűnös. Az ágyban általában két ember alszik, és persze mindkettő vérét szívja az ágyi poloska. Az egyes emberek érzékenysége azonban nagyon különböző, sokszor semmiféle válaszreakciót a szervezet nem ad. Ilyenkor még egy szúnyogcsípésnyi nyoma sincs a poloska vérszívásának. Gyakori viszont hogy az poloska válogat, és a hölgyek vékonyabb bőrét általában előnyben részesítik.
8. Az ágyi poloska minden poloskairtást túlél, ellene nem használnak a mérgek.
Szerencsére nem igaz. A számtalanszor ismételt sikertelen poloskairtás mögött általában hanyag és szakszerűtlen kivitelezés áll. Az tény hogy házi irtószerekkel, laikusnak a legritkábban sikerül kiirtania az ágyi poloskát. Ez adódik egyrészt a poloska életmódjából (rejtőzködik), másrészt a szabadforgalmú irtószerek kis mennyiségéből és alacsony hatóanyagtartalmából, ezen kívül a szakszerűtlen munkából ("összevissza fujkálás").
Sajnos az is tény, hogy az utóbbi időben sok kitűnő irtószer visszavonásra került (környezetvédelmi és EU irányelvek szerint), ezért irtószerek és hatóanyagok rotációjára kevés lehetősége maradt a szakmának. Ezért bizonyos esetekben, a széles körben használt hatóanyagoknál már tapasztalhatunk a poloskák részéről megnövekedett ellenállóképességet.

9. Ha fémrácsos ágyam van, nem megy bele az ágyi poloska.
Nem igaz. Az tény hogy a poloska nem kedveli a fém, üveg és hideg érintésű felületeket, inkább előnyben részesíti a fát, meleg szövetet. Azonban a poloska nem csak az ágyban bújik meg, előmászhat a lambéria vagy szegőléc mögül is, gondot pedig nem okoz neki a vaságyon való mászás, amikor hozzáférni igyekszik az alvó emberhez. A lényeg hogy nem érezheti biztonságban magát az ember sem fém, sem pedig vízágyon.
10. Félek hogy elkapok valami betegséget a poloskacsípéstől.
 Több fertőző betegség (például hepatitis-B) terjesztésére képes, azonban természetes populációi nem közvetítenek kórokozókat, így az ágyipoloska járványügyi jelentősége gyakorlatilag elhanyagolható.
Viszont viszketés és a vakarózás miatt elfertőződhet , valamint gátolja a pihenést, ennek következtében a poloskacsípés a nyugodt alvást megakadályozza, így fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást okoz, valamint csökkenti az ember ellenálló- és munkaképességét. Az ágyi poloska testileg és lelkileg megviseli az embert.  Ezen kívül ürülékének allergizáló hatása egyértelműen igazolt, a poloska jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen, zavaró lehet.
Ágyi poloska felkutatása
Árulkodó nyomok
A poloskairtást megelőzi egy alapos helyszini szemle, megbizonyosodunk arról hogy valós ártalomról van-e szó, és hogy valóban ágyi poloska okozza-e azt.
A poloskafertőzöttség nyomait viszonylag egyszerű megtalálni, kezdődő fertőzöttség esetén. Árulkodó jelek például a fekete pontok -elsősorban kárpit és fa felületeken (ágyi poloska ürülék). A lepedőn lévő vérfolt, olykor a falon elnyomott poloska az ártalom biztos jele.
Ágyi poloska irtása biztos hatékonysággal!
A rejtett zugokat kedveli:
Tipikus ágyipoloska búvóhelyek közé tartoznak az olyan rés-repedések és illesztések ahol képes mélyen meghúzódni, hogy hasa és háta egyaránt a felülettel érintkezzen.
Ilyen lehet például az ágy fa részeinek összeeresztése, a fa és kárpit felületek illesztése. A fal és padló találkozásánál lévő szegőléc rései-hézagai, szakadt tapéta szintén kitűnő rejtekhelyéül szolgál.
 Az ágy közvetlen közelében lévő bútor kitűnő rejtek az ágyi poloska számára.
 Poloska irtása és egyéb rovarirtás!