Bolha

2013.08.08 04:11

Bolhákról

Emberbolha  
Magyarországon közel 50 bolhafaj fordul elő, amelyek emlősökön és madarakon élősködnek.
Többnyire egy-egy állat vérével táplálkoznak, nevük is ennek megfelelő (pl. kutyabolha, macskabolha stb.). A legtöbb bolha azonban megszokott gazdáján kívül más fajból is szív vért. Az embernek és a sertésnek közös a bolhája, amelyet talán „részrehajlóan” emberbolhának nevezünk.
Ez az egész Földön honos, kozmopolita bolhafaj valószínűleg másodlagosan lett az ember élősködője. A különféle bolhák felismerése hasonlóságuk miatt igen nehéz. Az egyes fajok a fejükön, illetve torukon levő, durva fogakból álló ún. fésűszerv elhelyezkedése alapján különböztethetők meg.
Az emberbolha biológiája:
2-4 mm hosszú, fényes, oldalról erősen lapított testű, sötétvörös vagy gesztenyebarna színű, szárnyatlan rovar. Fején és torán fésűszerv nincs. Lábai erős karmokban végződnek. Hátsó pár lábának fejlett izmai segítségével akár 5-10 cm magasra és 10-30 cm távolságra is ugrani képes. Ez a képesség részben a bolha menekülésüket segíti, részben a táplálékszerzés során egyik gazdáról a másikra való átugrást teszi lehetővé. Teste a vérszíváshoz alkalmazkodott, szőrzete hátrafelé irányul, azon kiálló részek nem találhatók, tehát alakja igen alkalmas a szőrben és ruházatban való gyors előrehaladásra, illetve tartózkodásra.
Teljes átalakulással fejlődik. A peteérés csak a vérszívás után indul meg. A nőstény szabad szemmel alig látható petéit (egy-két éves élettartama során 4-500 db-ot) közvetlenül a vérszívást követően, válogatás nélkül többnyire a földre ejti, amelyek ragadós felszínük miatt végül a padozat porába kerülnek. A bolha alkalmilag petéit a ruházatra és az ágyra is elhelyezheti.
Az általában 4-5 napos érési idejű peték 6°C alatt nem kelnek ki, 27°C-nál melegebb hőmérsékleten pedig elpusztulnak.
A petékből kikelő szőrös testű, szem nélküli, fénykerülő, hernyószerűen araszolva haladó lárvák a por, vagy a szemét szerves anyagával táplálkoznak, és különösen ott fejlődnek jól, ahol a szerves anyagban az imágók testváladéka és vér is található. Fejlődési idejük a hőmérséklettől, a relatív páratartalomtól és a tápláléktól függően nyári melegben 30-45 nap, télen azonban 300 nap is lehet. Legkedvezőbb számukra a 70% relatív páratartalom és a 20°C körüli hőmérséklet. Száraz helyen, 40-50% relatív nedvességtartalom alatt elpusztulnak.
Három vedlés után a lárvák bebábozódnak, majd a bábból a kifejlett rovar rendszerint a lépések okozta rezgés hatására, legtöbbször a lábdobbanásra ugrik ki és azonnal a vért adó gazdára igyekszik felkapaszkodni.
Részben imágó, részben bábállapotban telelnek át, de melegebb helyen télen is fejlődnek.
Az imágó kizárólag vérrel táplálkozik. A vérrel pazarol, mielőtt megtölti gyomrát, egész bélrendszerét átmossa, mindaddig, amíg végbelén a friss vér ki nem freccsen. Ezért bolhacsípés után a fehérneműn friss vérfoltok találhatók. Vérszívása 1 perctől 2-3 óráig is eltarthat, leggyakrabban boka és csukló, valamint az ágyék tájékán találkozhatunk bolhacsípéssel. Jóllakás után a gazdát elhagyja és a beszívott vér megemésztéséig védett, sötét helyen (pl. ágynemű között, levetett ruhában, kárpitozott bútorok mögött, padlózaton stb.) tartózkodik. Meleg szobában akár naponta, hűvösebb időben ritkábban szív vért, 13°C hőmérséklet alatt táplálkozása szünetel. Táplálék nélkül hideg időben és magasabb páratartalom mellett 1-3 hónapig képes élni. Üres épületben hosszú ideig vár a táplálékforrás visszaérkezésére. Táplálékul bármely állandó testhőmérsékletű állat vére alkalmas, így szükség esetén különféle házi- és haszonállatokon (pl. kutyán, macskán, sertésen, baromfin, nyúlon), esetleg vadállaton (pl. borzon) is megél. A bolha fénykerülő, többnyire olyan helyeken tartózkodik, ahol reménye van arra, hogy a vért adó gazdát rendszeresen megtalálja. Legkedvezőbb számára a 18-20°C hőmérséklet és a 70-80%-os relatív páratartalom. Melegben igen élénk, hidegben szinte mozdulatlan.
Mivel életének nagy részét a lakásban, illetve a sertésólban, tehát optimális környezeti feltételek mellett éli, ezért az évszakoktól függetlenül elszaporodhat.
A hőmérséklet és a relatív nedvességtartalom viszonylag szűk határai miatt a szezonális bolhainvázió döntően július-szeptember között jelentkezhet. Legkevesebb rovar a tél végén található.
Érzékszervei elég fejlettek. Ügyesen mászik, a szőrben és tollban jól halad előre. Sima felszínen szalad és ugrál, de elég ügyetlen. Ugorva éri el áldozatát, amelyet ugorva hagy el. Főleg akkor mozog, ha a vért adó gazda nyugalomban van. Fejlett hőérzékelő képessége miatt az elhullott, kihűlő állatot már néhány másodperc után elhagyja.
Elsősorban passzív úton terjed. Az elbolhásodott helyekről a felkapaszkodott bolhát az ember viszi magával. Egyik emberről a másikra alkalmanként át is ugorhat, sőt egyik helyiségből a másikba át is vándorol. Terjesztésében a háziállatok (pl. kutya, macska) is szerepet játszhatnak. Jelentős mértékben csak ott szaporodnak el, ahol a lárvák fejlődése zavartalan.
Különösen kedvezőek számára a rögzített pad- és széksorok közötti nehezen takarítható hézagok, így a színházak, mozik és tömegközlekedési eszközök (járművek), valamint a nyirkos, földes szobák padlója, deszkapadlózata és a tantermek dobogó alatti területei.
Ólban és istállóban, valamint hosszabb ideig, több hónapig takarítatlan lakásban található szerves anyagban hihetetlen mértékű bolhainvázió jelentkezhet.
Bolhairtásra elsősorban a permetezéssel történő, tartós méregmező létrehozása alkalmas.
       Bolhairtás Budapesten Tel: 36 30 9610 108

 
    
Bolhairtás gyakran ismételt kérdései:
A házi bolhairtó szerek mennyire eredményesek?
A boltban kapható, szabadforgalmú felületkezelő bolhairtó szerekkel csökkenteni tudja a bolhák számát a lakásban, a probléma teljes felszámolására nem alkalmasak.
A házi bolhairtószerek kis mennyisége, alacsony hatóanyagtartalma miatt teljes bolhamentesség elérése alkalmatlanok. Kis felületek bolhairtása (pl kutyaház) azonban lehetséges ezen irtószerekkel is.

Egy rovarirtó szakember bolhairtó kezelése miért lesz eredményesebb?
Mert rovarirtó koncentrátumokból dolgozunk, mely szerek szabadforgalomban nem kaphatóak. Kizárólag szakképzett személy vásárolhatja, használhatja azokat.
A bolhairtás egy átlagos méretű lakásban több liter munkaoldat kijuttatását jelenti.
Fontos megjegyezni, hogy a házi és profi bolhairtószerek mennyiségi és minőségi különbségén kívül a munkavégzés helyének megválasztása is fontos a hatékony bolha elleni védekezés szempontjából. A lakás padlószintje, kárpitos bútorok, továbbá a a falak 1 méter magasságig történő teljes kezelése indokolt bolha ellen. Ezen kívül a professzionális bolhairtás irtószerei egy speciális, bolhák elleni fejlődésgátló vegyületet is tartalmaznak, mely tartós bolhamentes állapotot biztosít a lakásban.

A kutyából jöttek a bolhák, belőle hogyan kell bolhát irtani?
A háziállatok bolhamentes állapota kulcsfontosságú, a bolhamentes lakás szempontjából. Állatok bolhairtása megoldható a  spot-on (rácseppentős) készítmények alkalmazásával (Például Frontline, Stronghold, Advantix, Advocate, Advantage. Kutyára még: Exspot, Duowin. Exspot stb. Ha állataiban nincs bolha, a bolhairtás során lekezelt lakóteret nem fogják újrafertőzni.

A társasházi pince is bolhás. Itt hogy néz ki a bolhák elleni védekezés?
Gyakori eset, a társasházi pincékben gyakran szaporodnak el a bolhák, jellemzően kóbor és házi macskák a bolhák forrása. Ezen a helyeken teljes bolhairtó felületkezelést végzünk.
Nagy felületeken és motoros permetezővel történik a bolhairtó munkaoldat kijuttatása.
Porózus felületeken bolhairtó porozószerrel dolgozunk, porozógép alkalmazásával. A porozószer nagy előnye, hogy a felületekbe nem szívódik be, így a bolhairtószer hatása tartós.

A bolha mennyi ideig marad életben táplálék nélkül?
Ez nagyban függ a hőmérséklettől. Nulla fok közelében a bolhák életciklusa olyan mértékben lelassul, hogy akár fél évig is életképes marad. Szobahőmérsékleten körülbelül 2-3 hónapig birja. A bolhairtás bizonyosan szükségtelen egy olyan lakásban, ahol fél évig nem laknak.

Hogyan fog történni a lakásom bolhairtása?
A bolhák irtása során a padló (lakásban elsősorban szőnyegpadló és parketta), kárpitozott bútorok,valamint falfelületek kezelését végezzük el. Nagy zsúfoltság esetén érdemes előkészíteni a szobákat, hogy a felületekhez hozzáférjünk.

A kutyák és macskák benn lehetnek a bolhairtás alatt?
Sajnos nem. A bolha elleni permetezés nagy mennyiségű rovarirtószer kijuttatásával jár, melynek enyhe irritatív hatása van. A bolhairtószer száradásáig (1-2 óra) ember és állat egyaránt nem tartózkodhat a kezelt szobákban. Az apró termetű házikedvencek (hörcsög, tengerimalac, degu, görény stb, de még a macska is) a méretükből adódóan ráadásul folyamatosan közel tartózkodnak a bolhairtószerrel lekezelt felületekhez, érzékenyek a szerre, ezért a bolhairtás napján a lakásból való távoltartásukat javasoljuk.

A bolhák irtása után azonnal bolhamentes lesz a lakás?
Igen. A bolhairtószer taglózó és tartós hatással egyaránt rendelkezik, a vele érintkező bolhákat azonnal elpusztítja. Azonban a viselt ruházatban aktuálisan megbúvó bolhákra nem terjed ki az irtószeres kezelés. A ruházatot magas hőfokon (60C) ki kell mosni.

Halakat tartok házikedvencként, rájuk veszélyes a bolhairtószer?
A halak rendkívül érzékenyek a bolhák ellen felhasznált hatóanyagokra, javasoljuk hogy bolhairtás előtt takarja le az akváriumot. A munkavégzés során nagy körültekintéssel dolgozunk, nem lesz bajuk a halaknak.

Mikor takarítható fel a szőnyegről a bolhairtó szer?
A bolhák elleni irtószerek felületi hatástartóssága 1-2 hónap. Ez ideig a szer folyamatosan működik, pusztítja a kikelő és felülettel érintkező bolhákat.
Ez idő alatt ne mossa le a felületekről a szert, mert az elveszíti hatását.

Bolhairtás az a kutya lefújását is jelenti??
Állatok kezelésére speciális bolhairtó szerek vannak forgalomban, az általunk használt felületkezelő szerek erre a célra nem használhatóak. A kutyaház bolhairtása azonban a mi feladatunk, ezt meg is tesszük.

A cicámban van bolha, de úgy tudom a macskabolha nem szív vért emberből.
Sajnos rosszul tudja. A háziállatok bolhái (kutyabolha és macskabolha) gond nélkül vándorolnak át emberre. Az egyes bolhák gazdafajlagossága nem szoros.

 

Rovar-, rágcsálóírtás

Nincs bejegyzés.