Darázs

2013.08.08 03:41

Vadméhek irtása - YouTube.htm (115065)


 
Darázsfészek  
 
Megrendelőink az esetek többségében rejtett helyeken lévő darazsakkal kerülnek szembe. Főként a német darázs (vespula germanica) szokása, hogy fészkeit lakóházak eldugott zugaiban alakítja ki. Előszeretettel építi ki kolóniáját ritkán használt padlásokon, általában focilabda méretű darázsfészek formájában. Időnként a gipszkarton mennyezet, és a hőszigetelő paplan közé fészkel. Ebben az esetben számítani kell arra, hogy a gipszkartont néhány hét alatt átrágják a darazsak, és ilyenkor akár tömegesen özönlenek be a lakásba. Ha kaparászást, esetleg zúgást-zümmögést hall a padlásról ajánlatos gyorsan cselekedni, lehet hogy darazsak rágják a mennyezetet. Ilyen esetben haladéktalanul darázsirtás szükséges! Darázsirtás során speciális irtószerekkel (azonnali ölőhatással, továbbá tartós távoltartó hatással is rendelkeznek) kezeljük a fészkeket és környéküket. Amennyiben lehetséges, darázsirtás során a darazsak fészkét is eltávolítjuk. Általában akkor is eredményes a darázsirtás, ha nincs látható darázsfészek vagy az hozzáférhetetlen helyen van. Ilyenkor tartós hatású irtószerrel kezeljük a darazsak feltételezett tartózkodási helyeit, mászó útjait. Sokszor csak egy apró lyuk vagy repedés látható a lakóház falán, vagy a gerendák és falazat közt ahol nagy tömegben mozognak a darazsak. A darazsak fészke ilyenkor nem látható, tartós hatású permetezőszerrel, vagy új módszerként porozógéppel történő befújatással végezhető a darázsirtás. Mindenképpen kérje szakember segítségét, a német darázs ugyanis igen agresszív fajta. A lódarázs, francia darázs, kecskedarázs, és a különböző méh fajok  általában csak háborgatásra támadnak, míg a német darázs "ok nélkül" is szúrhat, amennyiben a közélébe kerülnek és fenyegetve érzi magát. A német darazsak igen gyorsan repülnek, ezért mire észrevesszük, már többnyire megtörtént a szúrás.  
 
   Darázsfészek a padláson.  

Ha ilyen, vagy ehhez hasonló képződményt találunk a padláson, inkább ne közelítsük meg. A német darazsak igen agresszívan védelmezik a fészküket, egy a képen látható nagyságú fészekben több ezer darázs is élhet. A látható fészek kiirtása nem nagy szakmai kihívás egy darázsirtó szakembernek (függetlenül a darázsfészek méretétől), profi védőruha nélkül azonban életveszélyes megközelíteni.
 

A képen egy jellegzetes lódarázs fészek látható.
Ez egy "könnyű eset" sokszor azonban a darázsfészek rejtett helyen található, például padláson szigetelés közt.
A külső burok a benne lépcsőzetesen lévő lépek védelmét szolgálja. A lódarazsak általában nem viselkednek agresszíven az emberrel, azonban a fészkük közelébe csak darázsirtó szakember merészkedjen. Az esetleges lódarázs szúrás az arra érzékenyeknél halált okozhat. 

Meleg nyári napokon számíthatunk a lódarázs megjelenésére, néha sötétedés után a kivilágított szobába is betéved egy-egy. Nagysága alapján sem lehet más darázzsal összetéveszteni, de mély hangú zümmögése és torának gesztenyebarna oldala is biztos ismertetőjegye. Tavasszal még ritka, mert csak a megtermékenyített nőstények telelnek át, ők kezdik meg tágas faodúban, padlásokon a lódarázs kolónia kiépítését. A lódarazsak faanyagot, papírdarabkákat rágnak szét, ezt nyálukkal keverik, ebből készül az akár hetven centiméter átmérőjű, tucatnyi lépet tartalmazó nagy lódarázsfészek. A királynő már az első elkészült sejtekbe petéket rak, a fészket később az ezekből kikelő dolgozók építik tovább, ők etetik a királynőt is, így annak ettől kezdve már csak a peterakással kell törődnie. A lódarázs család gyorsan gyarapodik, egy-egy nagy fészeknek akár ötezer lakója is lehet. A környéket járják, rovarokra, pókokra vadásznak, nyáron és kora ősszel az érett körtén, szilván is torkoskodnak. A darázsirtás célja a fészek felkutatása, és a benne élő összes lódarázs egyidejű elpusztítása. Ennek módjai különbözőek lehetnek, a darázsfészek fizikai szétrombolásától kezdve a darázsirtó porozógéppel történő befújásig.
A lódarázs szúrása veszélyes, a lódarazsak irtása szakemberek feladata!

Érdemes télen végezni a darázsirtás munkát? A darazsak a tél folyamán elpusztulnak, csak a megtermékenyített nőstények képesek életben maradni, abban az esetben ha találnak rejteket maguknak a fagyok elől. Ezt a búvóhelyet sokszor a darázsfészek közvetlen közelében találják meg, hiszen a darázs kolónia előszeretettel építi fészkét a padlások szigetelő anyagaiba. Az elterjedt szálas szigetelőanyagok (üveg és kőzetgyapot) között kialakított darázsfészek sokszor a tél derekán is aktív. Az ilyen helyen lévő darázsfészek eltávolítása a fagyok közeledtével is veszélyes, találhatunk benne ugyanis mozgásképes darazsakat. Ezek a darazsak általában repülni már nem képesek, de ösztönösen szúrnak, tehát a téli darázsfészek eltávolítása sem veszélytelen. Csak akkor lehetünk biztosak a dolgunkban, ha tartósan -10C alatt van/volt a hőmérséklet. Ilyenkor a dolgozó darazsak biztosan elpusztultak már, a darázsfészek eltávolítása gyakorlatilag veszélytelen.
 
Darázsirtó munkáink során gyakran olyan címekre érkezünk, ahol a darázsfészek bejáratát purhabbal nyomták be. Ez egyetlen esetben sem oldja meg önmagában a darázsirtást. Miért is nem? Mert a purhab nem pusztítja el a darazsakat, csak a közlekedésüket akadályozza. Ha ezt a rajzási pontot eltömíti purhabbal (vagy egyéb tömítőanyaggal), a darázsirtó szer bejutását is  megakadályozza, melyet a darázsirtáskor fújatnánk be.
A darazsak bizonyosan találnak egyéb alternatív útvonalat a kültér és a darázsfészek közötti aktivitáshoz, kirágják a verébdeszkát vagy a lambériát. Gyakran pedig bejutnak az emberek lakóterébe is, átrágják a gipszkarton mennyezetet könnyedén! Az új közlekedőhelyük, berajzási pontjuk rendszerint távolabb esik a darázsfészektől, gerendákon vagy szigetelőanyagon át vezet az útjuk. Kolóniában élő, a maguk nemében intelligens élőlényekről beszélünk, nem okoz gondot nekik, hogy kanyargós úton közelítsék meg a darázsfészket.A darázsirtás porozószere nem intelligens, ha a darazsak fészke távol van a berajzási helytől, továbbá idegen anyagok állják útját a pornak, esetleg nem jut el a fészekig: gond lehet a darázsirtás hatékonyságával. Ezért kérjük, ne tömje el purhabbal és más szigetelőanyaggal sem a darazsak fészkét.
Inkább próbálkozzon szabadforgalmú darázsirtó szerekkel vagy darázscsapdával. Ezek szinte bizonyosan nem oldják meg a darázs problémát, viszont nem is nehezítik meg a szakember későbbi munkáját.
 
 A darázscsípés az arra érzékenyeknél a keringés összeomlását és anafilaxiás sokkot is okozhat.
 
 


 

Hangya

Ebben a szekcióban nem található cikk.

Hangya

Ebben a szekcióban nem található cikk.

Rovar-, rágcsálóírtás

Nincs bejegyzés.